مشاوره وسواس

مشاوره وسواس + وسواس فکری، عملی و راه های قطعی درمان

حتماً برای شما هم پیش آمده که با افراد حساس روی تمیزی و یا حساس روی نظم برخورد کرده باشید. ممکن است خودتان نیز از گروه این افراد بوده و مدام با یک سری افکار مزاحم دست و پنجه نرم کرده باشید. اگرچه در همه افراد درصدی از این رفتارها مشاهده می شود، اما برخی دیگر به صورت شدیدتر با این مشکل ذهنی رو به رو هستند به صورتی که حتی ممکن است زندگی را برای خود و دیگران مختل نمایند. آنچه مهم است نحوه برخورد با آن و درمان می باشد که تنها با کمک از مشاوره وسواس می توانید آن را برطرف کنید. البته برای افرادی که حالت های خفیف تر را تجربه می کنند استفاده از روش های خود درمانی نیز موثر خواهد بود. به دلیل اهمیت این موضوع ما در این مطلب بهترین روش های درمانی وسواس را به شما معرفی خواهیم کرد و همچنین اطلاعاتی کاربردی را از این مشکل در اختیار شما قرار می دهیم تا بتوانید آن را به صورت موثرتری کنترل کنید.

 

مشاوره وسواس
مشاوره وسواس

 

می توانید برای برقراری ارتباط با مشاورین ارشد سامانه مشاور خانواده از طریق خدمات مشاوره ای اقدام نمایید.

 

وسواس چیست؟

وسواس فکری، ایده ها یا تکانه های مداوم و اغلب مزاحم هستند. اکثر مردم می دانند که وسواس فکری دارند؛ اما با روش های کنترل و حذف آن آشنایی ندارند. از آنجایی که وسواس ناخواسته و آزاردهنده است، معمولاً باعث اضطراب می شود.

افراد مبتلا به این اختلال عمدتاً برای تسکین کوتاه مدت آن مجبور به انجام برخی فعالیت ها می شوند که اجبار نامیده می شود و می تواند تا حدودی آثار این اختلال را خنثی نماید.

 

OCD چقدر شایع است؟

اختلال وسواس فکری اجباری یک وضعیت سلامت روان نسبتا شایع است. در طول زندگی، حدود 2.3٪ از بزرگسالان ایالات متحده معیارهای OCD را تجربه می کنند.

انواع وسواس

وسواس ها معمولاً در کنار موضوعات خاص اضطراب زا قرار می گیرند. مانند ترس از آسیب، بیماری، و بدشانسی، و همچنین چیزهایی که نامناسب یا اشتباه هستند.

پنج نوع رایج وسواس را می توان به عنوان کمال گرایی، رابطه، آلودگی، ایجاد آسیب و افکار مزاحم طبقه بندی کرد. همه وسواس‌ها می‌توانند باعث ناراحتی عاطفی قابل توجهی شوند، عزت نفس شما را کاهش دهند و در توانایی شما برای عملکرد عادی در روابط، کار یا مدرسه اختلال ایجاد کنند.

 

کمال گرایی

افرادی که دارای وسواس کمال گرا هستند، ترس از اشتباه کردن، انجام کاری اشتباه یا کنار گذاشتن چیزها را در خود تجربه می کنند که این نوع می تواند شامل موارد زیر باشد:

  • نظم، تقارن و سازماندهی
  • آراستگی
  • پیروی از قوانین، دستورالعمل ها و روال های خاص
  • احساس اینکه چیزها “در جای خود” یا “درست درست” هستند.
  • انجام وظایف در محل کار یا مدرسه “به طور کامل”

برخلاف تصور رایج، وسواس های کمال گرایانه همیشه در مورد سازماندهی، آراستگی، یا چیدمان وسایل خانه نیست. برخی از افراد مبتلا به OCD نیز دقت نظر را از خود نشان می دهند که نوعی کمال گرایی اخلاقی است. احتیاط اغلب مستلزم رعایت سختگیرانه اعتقادات مذهبی، اخلاقی و است.

 

رابطه ای

وسواس های متمرکز بر رابطه شامل تردیدها و نگرانی های شدید در مورد “صحت” یک رابطه یا شریک عاشقانه است. برخی از محققان از این نوع وسواس با عنوان اختلال وسواس فکری-اجباری رابطه یاد می کنند.

افراد مبتلا به ROCD ممکن است علائمی مانند موارد زیر را تجربه کنند:

  • به طور مداوم احساسات خود یا شریک زندگی خود را زیر سوال می برند.
  • مکرراً شریک فعلی خود را با شرکای قبلی مقایسه می کنند.
  • مشغول شدن به معایب اخلاقی، عاطفی یا فیزیکی شریک زندگی خود.
  • نگرانی از اینکه شریکشان خیانت کند یا رابطه را ترک کند.

بسیاری از افراد مبتلا به وسواس های متمرکز بر رابطه، سعی می کنند با درخواست مداوم برای اطمینان خاطر از عشق یا وفاداری شریک زندگی خود، اضطراب خود را کاهش دهند. آنها همچنین ممکن است بیش از حد در مورد یافتن همسر «ایده‌آل» خود یا ایجاد رابطه عالی برای مدیریت پریشانی خود خیالبافی کنند.

 

آلودگی

وسواس آلودگی ممکن است شامل ترس از آلودگی فیزیکی (مانند آلودگی، باکتری، میکروب، مواد شیمیایی یا بیماری) یا آلودگی اخلاقی می شود.

هنگامی که با احتمال (یا حتی گاهی اوقات فکر) آلودگی مواجه می‌شوند، افراد مبتلا به وسواس آلودگی اغلب احساس غمگینی می‌کنند.

این افراد علائم زیر را از خود نشان می دهند:

  • دست ها، بدن یا وسایل شخصی را بیش از حد می شویند.
  • سطوح خانه را مرتباً تمیز می کنند.
  • به یک رژیم غذایی سفت و سخت و غیر قابل انعطاف پایبند هستند.
  • از موقعیت های اجتماعی به خصوص شلوغی دوری می کنند.

 

ایجاد آسیب

برخی از افراد مبتلا به OCD وسواس های مرتبط با آسیب رساندن به خود یا دیگران را تجربه می کنند. نمونه های رایج ترس های وسواسی مرتبط با ایجاد آسیب عبارتند از:

  • فراموش کردن خاموش کردن لوازم خانگی
  • گرفتار شدن در تصادف رانندگی
  • مریض شدن کسی
  • افتادن تصادفی نوزاد

بسیاری از افراد مبتلا به OCD احساس “مسئولیت بیش از حد در قبال آسیب” دارند، به این معنی که احساس می کنند اعمال روزمره آنها می تواند باعث اتفاقات بد شود حتی زمانی که بعید یا غیرممکن است.

به عنوان مثال، فردی که مبتلا به OCD است ممکن است انگیزه شدیدی برای انجام تشریفات ذهنی داشته باشد تا از بیمار شدن عزیز خود جلوگیری کند، حتی اگر بداند این چیزها به هم مرتبط نیستند.

 

افکار مزاحم

افکار مزاحم معمولاً با چیزی ترسناک، خطرناک، نامناسب یا هر فکر مزاحم دیگری هستند که در فرد به وجود می آید و می تواند شامل موارد زیر باشد:

  • تصاویر جنسی ناخواسته
  • تصاویر خشونت آمیز ناخواسته
  • تکانه های تهاجمی
  • توهین به دین

حدود 80% تا 90% از جمعیت عمومی افکار مزاحم را تجربه می کنند.

 

مشاوره وسواس
مشاوره وسواس

علل بروز وسواس فکری

اگر در جلسات مشاوره وسواس از فرد مشاور بخواهید برای شما علل بروز وسواس را توضیح دهد، قطعاً با گزینه های متفاوتی رو به رو خواهید شد؛ اما ما در ادامه قصد داریم برخی از رایج ترین دلایل وسواس فکری را توضیح دهیم.

وسواس ها معمولاً هیچ دلیل ریشه ای واحدی ندارند. در عوض، آنها به احتمال زیاد به دلیل ترکیبی از عوامل ژنتیکی و محیطی هستند.

محققان بسیاری از علل احتمالی اختلال وسواس فکری جبری را شناسایی کرده اند، از جمله:

ژنتیک: بر اساس مطالعات، حدود 45 تا 65 درصد از علائم OCD را می توان به عوامل ژنتیکی نسبت داد.

تروما: تجربه تروما، مانند سوء استفاده یا خیانت، یک عامل خطر مهم برای OCD است. علاوه بر این، بسیاری از افراد مبتلا به OCD همچنین دارای اختلال استرس پس از سانحه هستند.

تربیت: بین داشتن والدین بیش از حد محافظت کننده و ایجاد OCD همبستگی وجود دارد. والدینی که مضطرب هستند ویا خودشان وسواس دارند ممکن است آنها را تا حدی از طریق ژنتیک و تا حدی از طریق محیط خانه و رفتار آموخته شده به فرزندان خود منتقل کنند.

استرس: مطالعات نشان می دهد که رویدادهای استرس زا زندگی، به ویژه در دوران کودکی، اغلب نقش مهمی در ایجاد وسواس دارند.

ناهنجاری های مغزی: مطالعات تصویربرداری انجام شده بر روی افراد مبتلا به OCD بیش فعالی را در مناطقی از مغز که در کنترل تکانه، تنظیم هیجانی و تصمیم گیری دخیل هستند، نشان داده است.

سایر شرایط: حدود 69 درصد از افراد مبتلا به OCD دارای یک یا چند بیماری همبود (همزیستی) هستند. اینها شامل شرایط سلامت روان، مانند اختلال اضطراب فراگیر، اختلال افسردگی اساسی  و همچنین اختلالات تیک مانند سندرم تورت می شود.

اختلال وسواس فکری-اجباری شایع ترین وضعیت سلامت روانی است که شامل وسواس می شود. با این حال، برخی از علائم وسواس ممکن است در سایر شرایط سلامت روان نیز وجود داشته باشد، مانند:

اسکیزوفرنی: یک بیماری روانی که باعث اختلال در تفکر، رفتار و ادراک می شود.

اختلال شخصیت وسواسی اجباری : وضعیتی که شامل یک دغدغه طولانی مدت و طاقت فرسا با نظم، کمال گرایی و کنترل است.

 

می توانید برای برقراری ارتباط با مشاورین ارشد سامانه مشاور خانواده از طریق خدمات مشاوره ای اقدام نمایید.

 

چگونه وسواس را مدیریت کنیم؟

وسواس‌ها ممکن است احساس کنند که از کنترل شما خارج هستند، اما راه‌های زیادی برای احساس قدرت بیشتر وجود دارد. در اینجا چند راه برای مقابله با افکار وسواسی را معرفی می کنیم:

حمایت پیدا کنید: شرکت در گروه‌های حمایت همسالان برای افراد مبتلا به OCD یا افکار مزاحم می‌تواند به شما کمک کند کمتر احساس تنهایی کنید و شما را با منابع ارزشمند مرتبط کند.

پرهیز از مواد مخدر و الکل: بسیاری از افراد مبتلا به OCD دارای اختلال مصرف مواد نیزهستند. به نوبه خود، مصرف بیش از حد الکل علائم OCD را بدتر می کند. اگر مبتلا به OCD هستید، بهتر است مصرف مواد مخدر و الکل خود را تا حد امکان محدود کنید.

عادات خواب خوب را تمرین کنید: بی خوابی اغلب افکار مزاحم را تشدید می کند. برای بهبود کیفیت خواب خود، عادات خواب سالم مانند رفتن به رختخواب هر شب و خاموش کردن تلفن خود را یک ساعت قبل از خواب انجام دهید.

به طور منظم ورزش کنید: فعال ماندن ممکن است به شما کمک کند انرژی اضافی را بسوزانید و ذهن خود را از وسواس های خود دور نگه دارید. تحقیقات نشان می دهد که ورزش شدید حتی می تواند شدت علائم OCD را کاهش دهد.

از یک برنامه خودیاری استفاده کنید: از کتاب‌های کار و تمرین‌های آنلاین گرفته تا برنامه‌های تلفن هوشمند، ابزارهای خودیاری زیادی وجود دارد که می‌توانید از آنها برای نظارت بر الگوهای فکری وسواسی خود استفاده کنید و یاد بگیرید که آنها را در مسیر خود متوقف کنید.

تمرکز حواس را تمرین کنید: وسواس فکری ممکن است باعث شود تمرکز خود را به کلی از دست بدهید. تکنیک‌های ذهن آگاهی و ذهن-بدن، مانند یوگا و مدیتیشن، می‌توانند به شما کمک کنند که ثابت قدم بوده و تمرکز خود را بازیابی کنید.

استرس را مدیریت کنید: استرس مزمن می تواند افکار وسواسی را تحریک کند یا آنها را بدتر نماید. اگر مستعد تفکر وسواسی هستید، مهم است که استرس خود را بهینه کنید و سعی کنید در مواقع لزوم آرام شوید.

 

مشاوره وسواس
مشاوره وسواس

راه های قطعی درمان وسواس

اگر برای درمان وسواس به مشاوره وسواس مراجعه کرده باشید، قطعاً به شما گفته اند که برای هر فردی ممکن است روش درمانی خاصی مناسب باشد؛ اما به صورت کلی یک سری روش های درمانی معمول وجود دارد که می توانید از آن ها به عنوان درمان استفاده نمایید و در ادامه به آن ها اشاره خواهیم کرد.

درمان شناختی رفتاری

یکی از درمان‌های مؤثر، نوعی درمان شناختی-رفتاری است که به عنوان پیشگیری از مواجهه و پاسخ شناخته می‌شود. در طول جلسات درمانی، بیماران در معرض موقعیت‌های ترسناک یا تصاویری قرار می‌گیرند که بر روی وسواس‌های آنها تمرکز دارد، که در ابتدا منجر به افزایش اضطراب می‌شود. به بیماران آموزش داده می شود که از انجام رفتارهای اجباری معمول خود (که به عنوان پیشگیری از پاسخ شناخته می شود) خودداری کنند. با ماندن در یک موقعیت ترسناک بدون اینکه اتفاق وحشتناکی بیفتد، بیماران یاد می‌گیرند که افکار ترسناک آنها فقط افکار هستند تا واقعیت. مردم می آموزند که می توانند بدون تکیه بر رفتارهای تشریفاتی با وسواس های خود کنار بیایند و به مرور زمان اضطراب آنها کاهش می یابد. با استفاده از دستورالعمل‌های مبتنی بر شواهد، درمانگران و بیماران معمولاً برای ایجاد یک برنامه مواجهه با یکدیگر همکاری می‌کنند که به تدریج از موقعیت‌های اضطرابی پایین‌تر به موقعیت‌های اضطرابی بالاتر حرکت می‌کند.

دارو

دسته ای از داروهای شناخته شده به عنوان مهارکننده های انتخابی بازجذب سروتونینکه معمولاً برای درمان افسردگی استفاده می شوند، می توانند در درمان OCD نیز موثر باشند. دوز SSRI مورد استفاده برای درمان OCD معمولا بالاتر از دوز مورد استفاده برای درمان افسردگی است. بیمارانی که به یک داروی SSRI پاسخ نمی دهند، گاهی به دیگری پاسخ می دهند. سایر داروهای روانپزشکی نیز می توانند موثر باشند. دوره درمان معمولاً شش تا دوازده هفته طول می کشد. بیماران با علائم خفیف ترمعمولاً با CBT یا دارو بسته به ترجیح بیمار، توانایی های شناختی و سطح بینش بیمار، وجود یا عدم وجود شرایط روانپزشکی مرتبط و در دسترس بودن درمان  می شود. توصیه می شود بیماران مبتلا به علائم شدید هم دارو و هم مشاوره روان درمانی را بگذرانند.

مداخلات مراقب

در افراد مبتلا به OCD که با خانواده یا مراقبان زندگی می کنند، جلب حمایت مراقبین برای کمک به تمرین مواجهه در خانه توصیه می شود.

مراقبت از خود

حفظ یک سبک زندگی سالم می تواند به مقابله با OCD کمک کند. همچنین، استفاده از تکنیک‌های آرام‌سازی اولیه، مانند مدیتیشن، یوگا، تجسم و ماساژ، می‌تواند به کاهش استرس و اضطراب ناشی از OCD کمک کند.

درمان جراحی مغز و اعصاب (به عنوان مثال، تحریک عمیق مغز، کپسولوتومی قدامی) در موارد مقاوم به درمان

تحریک عمیق مغز در درمان افراد مبتلا به OCD شدید که به درمان های دیگر پاسخ نمی دهد محبوبیت پیدا کرده است. برخی از مطالعات نشان می‌دهند که کپسولوتومی قدامی، یک روش جراحی، نیز می‌تواند موثر باشد، اما به دلیل پیش‌داوری تاریخی به جای عدم اثربخشی بالینی، کمتر از آن استفاده می‌شود.

 

درک تفاوت بین وسواس و اجبار

همانطور که در قسمت های فوق اشاره کردیم گاهی وسواس می تواند منجر به انجام برخی فعالیت ها ورفتاری اجباری شود. این دو ممکن است گاهی با هم اشتباه گرفته شوند، به همین دلیل ما در ادامه قصد داریم به بررسی تفاوت بین این دو بپردازیم.

OCD، افکار وسواسی معمولاً اعمال اجباری را تحریک می کنند که به دفع افکار و کاهش پریشانی کمک می کند. اما این معمولا فقط تسکین کوتاه مدتی را فراهم می کند و وسواس را از بین نمی برد.

وسواس ها و اجبارها می توانند به چرخه ای تبدیل شوند که متوقف کردن آن دشوار است. زمانی که صرف اجبار می کنید ممکن است آنقدر از روز شما را بگیرد که انجام هر کار دیگری برای شما سخت باشد. این می تواند مدرسه، کار یا زندگی شخصی شما را تحت تاثیر قرار دهد و منجر به ناراحتی بیشتر شود.

 

اجبار چیست؟

اجبار به پاسخ‌ها یا رفتارهای ذهنی یا فیزیکی به وسواس‌ها اشاره دارد. ممکن است احساس کنید که نیاز دارید این رفتارها را بارها و بارها تکرار کنید حتی اگر واقعاً نمی خواهید آنها را انجام دهید. این می تواند ساعت ها وقت از شما بگیرد.

انجام این اجبارها باعث ایجاد احساس رهایی از یک وسواس می شود، اما این احساس معمولاً کوتاه مدت است.

گاهی اوقات اجبارها با یک وسواس مرتبط هستند. برای مثال، ممکن است قبل از خروج هفت بار درب ورودی را چک، باز کرده و دوباره قفل کنید تا از نفوذ به داخل خانه جلوگیری کرده باشید.

اما در موارد دیگر، آنها ممکن است کاملاً نامرتبط باشند. به عنوان مثال، ممکن است قبل از خروج از خانه به قسمت خاصی از دیوار ضربه بزنید زیرا احساس می کنید این کار به جلوگیری از تصادف رانندگی در راه رفتن به محل کار کمک می کند.

مانند وسواس، اجبارها اغلب در چند دسته اصلی قرار می گیرند.

 

مشاوره وسواس
مشاوره وسواس

 

بررسی اجبارها

اجبارهای مربوط به چک کردن ممکن است شامل موارد زیر باشد:

  • مطمئن شوید که به کسی آسیب نرسانده اید یا نمی توانید به کسی صدمه بزنید – به عنوان مثال، با پنهان کردن چاقوها یا بازیابی مسیرهای رانندگی مطمئن شوید که به خودتان صدمه نزده اید.
  • بارها و بارها کار خود را مرور کنید تا مطمئن شوید که اشتباه نکرده اید.
  • اطمینان از خاموش بودن وسایل برقی.
  • اطمینان از قفل بودن درها و پنجره ها.
  • بدن خود را بررسی کنید تا مطمئن شوید که علائم فیزیکی ندارید.

اجبارهای ذهنی نیز شامل موارد زیر می شود:

  • دعا كردن
  • شمارش تا یک عدد خاص
  • تکرار کلمات یا اعداد در یک الگوی خاص یا برای تعداد معینی بار
  • شماره گذاری یا تهیه لیست در مورد وظایف یا اقدامات
  • مرور یا بررسی رویدادها یا مکالماتی که اتفاق افتاده است
  • خنثی کردن یا لغو ذهنی یک کلمه یا تصویر منفی با جایگزین کردن آن با یک کلمه مثبت

پاکسازی اجبار

این اجبارها ممکن است شامل تمیز کردن قسمت‌هایی از محیط یا بدن شما باشد، مانند:

  • چندین بار شستن دست ها.
  • اجتناب از دست زدن به اشیاء یا افراد خاص برای جلوگیری از آلودگی.
  • نیاز به پیروی از یک مراسم شستشوی خاص.
  • پیروی از تشریفات بهداشتی خاصی که اکثر مردم آن را بیش از حد می دانند.
  • خانه، محیط کار، یا سایر مناطق خود را به طور مکرر یا چند بار تمیز کنید.

تکرار یا ترتیب دادن اجبارها

این اجبارها ممکن است شامل انجام کارها در تعداد معینی بار یا تا زمانی باشد که چیزی «درست» به نظر برسد یا احساس شود. مثلا:

  • انجام کاری چند بار مشخص
  • چندین بار یا به ترتیب خاصی قسمت هایی از بدن خود را لمس کنید.
  • ضربه زدن یا لمس کردن اشیا هنگام ورود و خروج از اتاق.
  • چرخاندن همه یک جسم خاص در یک جهت.
  • چیدمان چیزها در یک الگوی خاص.
  • انجام حرکات بدن، مانند پلک زدن، چند بار.

سایر اجبارها می تواند شامل موارد زیر باشد:

  • به دنبال کسب اطمینان از دوستان، اعضای خانواده یا شخصیت های مذهبی.
  • احساس انگیزه برای اعتراف به اعمال خاص بارها و بارها.
  • اجتناب از محرک ها یا هر موقعیتی که ممکن است منجر به اجبار شود.

 

وسواس ها و اجبارها با هم چه شکلی هستند؟

به طور کلی، اکثر افراد مبتلا به OCD یک فکر وسواسی را تجربه می کنند و سپس احساس می کنند مجبور به انجام یک عمل (اجبار) برای کمک به کاهش اضطراب یا استرس مرتبط با وسواس هستند.

وسواس و اجبار ممکن است با یکدیگر ارتباط داشته باشند، اما همیشه اینطور نیست.

 

می توانید برای برقراری ارتباط با مشاورین ارشد سامانه مشاور خانواده از طریق خدمات مشاوره ای اقدام نمایید.

 

آیا وسواس بدون اجبار وجود دارد؟

در حالی که ما معمولاً به وسواس و اجبار در زمینه OCD فکر می کنیم، یک نوع کمتر شناخته شده OCD وجود دارد که برخی از آن به عنوان “O خالص” یاد می کنند. این نام از این ایده گرفته شده است که فقط شامل وسواس است.

متخصصان بر این باورند که این نوع معمولاً همچنان شامل تشریفات اجباری است، فقط این که این تشریفات با رفتارهای اجباری معمولی متفاوت به نظر می رسند.

O خالص معمولاً شامل افکار و تصاویر مزاحم از موارد زیر است:

  • صدمه زدن به خود یا دیگران.
  • اعمال جنسی، به ویژه آنهایی که شما آنها را اشتباه، غیر اخلاقی یا مضر برای دیگران می دانید.
  • افکار کفرآمیز یا مذهبی.
  • افکار ناخواسته یا ناخوشایند در مورد شرکای عاشقانه و افراد دیگر.

ممکن است در مورد عمل کردن بر اساس این افکار نگران باشید یا زمان زیادی را صرف این نگرانی کنید که آنها شما را به یک فرد بد تبدیل کنند. این افکار در واقع می توانند بخشی از یک اجبار باشند. آنها به اندازه اجبارهایی که مردم معمولاً فکر می کنند قابل مشاهده و مشخص نیستند.

همچنین معمول است که زمان زیادی را صرف ردیابی افکار برای درک آنها کنید و به خودتان اطمینان دهید که بر اساس آنها عمل نمی کنید. همچنین ممکن است دعا کنید یا عبارات خاصی را تکرار کنید تا یک تصویر یا فکر را لغو کنید.

در حالی که راهنمای تشخیصی و آماری اختلالات روانی تأیید می کند که افراد می توانند بدون اجبار وسواس داشته باشند و بالعکس، O خالص به عنوان یک تشخیص رسمی شناخته نمی شود.

 

چه زمانی باید به مشاوره وسواس مراجعه کرد؟

هرکسی می‌تواند تثبیت‌های ذهنی مختصر، افکار وسواسی و مزاحم، یا هوس‌های غیرقابل توضیح برای انجام یک کار یا عمل خاص را تجربه کند. به طور کلی، وسواس ها و اجبارها تنها زمانی نشان دهنده OCD هستند که:

  • بخش قابل توجهی از روز شما را بگیرند.
  • ناخواسته باشند.
  • بر زندگی شخصی و روابط شما تأثیر منفی بگذارند.

اگر علائم OCD دارید، صحبت با یک متخصص مشاوره وسواس می تواند کمک کننده باشد. یک درمانگر می تواند به شما کمک کند تا وسواس ها و اجبارها را شناسایی کنید و شروع به رسیدگی به آنها کنید تا تأثیر آنها بر زندگی شما کاهش یابد.

 

یک نظر بگذارید