مشاوره اختلال رفتاری و روانی یکی از مشاوره های رایجی است که به افراد داده می شود تا بتوانند از روش های موثر برای درمان اختلال های رفتاری و درمانی استفاده کنند. ما در ادامه این مطلب قصد داریم به بررسی جزییات مربوط به مشاوره اختلال رفتاری بپردازیم و به شما کمک کنیم تا با کاربردهای این مشاوره در درمان اختلال ها آشنا شوید.
می توانید برای برقراری ارتباط با مشاورین ارشد سامانه مشاور خانواده از طریق خدمات مشاوره ای اقدام نمایید.
مشاوره اختلال رفتاری چیست؟
اختلال رفتاری اگر درمان نشود میتواند بر توانایی فرد برای حفظ روابط معنادار تأثیر گذاشته و بر توانایی او برای حفظ شغل تأثیر منفی داشته باشد. مشاوره اختلال رفتاری به افراد کمک می کند تا با اختلالات رفتاری مانند اختلال نقص توجه و بیش فعالی مقابله کنند، که در توانایی فرد برای تمرکز روی کار و کنترل رفتار تکانشی اختلال ایجاد می کند. مشاوره اختلالات رفتاری همچنین می تواند برای افرادی که مشکلات سوء مصرف مواد و اختلالات وسواس فکری-اجباری دارند موثر باشد.
مشاوره اختلال رفتاری علت مشکل مراجع را اعم از جسمی یا اجتماعی مشخص می کند. یک مشتری ممکن است از یک مشکل بیولوژیکی در نتیجه وراثت یا یک مشکل فیزیکی مانند آسیب مغزی یا سوء تغذیه رنج ببرد.
گاهی اوقات مشاوران اختلال رفتاری مشکلاتی را در خانه، جایی که طلاق یا رویکرد انضباطی ضعیف برای کودکان وجود دارد، شناسایی میکنند. هنگامی که مشکل تشخیص داده شد، مراجعان به دنبال مشاوره اختلال رفتاری میروند تا روشی را توصیه کنند که ممکن است شامل درمان، برنامههای درمانی ویا گزینههایی از فهرست طولانی داروهای دارویی باشد.
مشاوره اختلال رفتاری چه کاری انجام می دهد؟
مشاوره اختلال رفتاری به بیماران کمک می کنند تا رفتار خود را برای حل مشکلات رفتاری خود اصلاح کنند. مشتریانی که به دنبال کمک از یک مشاوره اختلال رفتاری هستند ممکن است از ADHD، OCD، اختلالات خوردن، قمار، و سوء مصرف مواد مانند اعتیاد به الکل یا اعتیاد به مواد مخدر یا سایر مشکلات رفتاری مانند اختلالات استرس پس از سانحه رنج ببرند. مشاوران سلامت جسمی و روانی مراجع را برای شناسایی مشکل رفتاری ارزیابی می کنند. سپس به مشتریان خود کمک می کنند تا اهداف واقع بینانه و برنامه ریزی برای آینده تعیین کنند.
مشاوران اختلال رفتاری گزینههای درمانی مختلفی را برای دستیابی به این اهداف بررسی میکنند و آنها را با مشتری و خانواده او در میان میگذارند. پس از بررسی، مشاور توصیه هایی را برای یک برنامه درمانی برای کمک به بهبودی مراجع ارائه می دهد. خانواده ها و مراجعان به مشاور وابسته هستند تا به آنها بگوید چه زمانی مراجعه کننده آماده شروع درمان به نظر می رسد.
در طول دوره درمان، مشاور به مراجع در اصلاح رفتار مشکلساز کمک میکند و به آنها راهکارهایی را ارائه می دهد تا مهارتهایی را که برای تغییر رفتارشان ویا بهبودی از اعتیاد نیاز دارند، توسعه دهند. مشاور در طول درمان، مراجع را زیر نظر می گیرد تا موقعیت ها و رفتارهای خاصی را که می تواند در برنامه درمانی اختلال ایجاد کند، کشف کند. این مسائل با مراجعین و خانواده هایشان در میان گذاشته می شود.
یکی دیگر از وظایف مشاور اختلال رفتاری این است که به خانواده مراجع در مورد اختلال رفتاری مؤثر بر یکی از اعضای خانواده آموزش دهد و با آنها برای اجرای راهبردهایی برای کمک به آنها در مقابله با مسائل رفتاری جدی و مخرب همکاری کند.
می توانید برای برقراری ارتباط با مشاورین ارشد سامانه مشاور خانواده از طریق خدمات مشاوره ای اقدام نمایید.
مشاوران اختلال رفتاری ممکن است به صورت فردی با مشتری کار کنند یا جلسات گروه درمانی را برگزار کنند. مشاور راهنمایی هایی را برای کمک به مشتری برای مقابله با مشکلات و استرس به روش های سازنده تر ارائه می دهد که منجر به بهبودی می شود. مشاوران در بسیاری از جنبه های زندگی به مشتریان کمک می کنند، از جمله از سرگیری حرفه و برقراری مجدد روابط شخصی معنادار با دوستان و خانواده. آنها همچنین ممکن است به مشتریان توصیه کنند که مشکلات رفتاری خود را با افراد حامی در زندگی خود در میان بگذارند.
مشاوران اختلال رفتاری اغلب ایده های مرتبط از برنامه های درمانی تثبیت شده مانند الکلی های گمنام را در جلسات درمانی خود وارد می کنند. آنها پیشرفت مشتری را در ارتباط با اهداف برنامه درمانی خود ارزیابی می کنند.
مشاوران اختلال رفتاری از خدمات و منابع موجود در جامعه برای مراجعان آگاه هستند. آنها ممکن است مشتری را به یک گروه پشتیبانی ارجاع دهند یا توصیه کنند که از یک سرویس کاریابی برای استخدام استفاده کنند.
یکی دیگر از وظایف مشاور اختلالات رفتاری، آموزش مردم با اجرای برنامه های اطلاع رسانی است که مردم را از علائم هشدار دهنده مشکلات رفتاری مانند اعتیاد و سایر مشکلات آگاه می کند. آنها به افراد آموزش می دهند که از رفتار منفی قبل از تبدیل شدن به یک مشکل جدی اجتناب کنند.
چرا به مشاوره اختلال رفتاری نیاز داریم؟
برای برخورد با افرادی که رفتارهای مخربی برای خود و یا اطرافیانشان از خود نشان می دهند، به مشاوران اختلال رفتاری نیاز است. مسائل مربوط به اختلالات مانند اختلال کمبود توجه، بیش فعالی، سوء مصرف مواد، اختلالات خوردن، اختلال وسواس فکری-اجباری، اختلالات عاطفی مانند افسردگی و رفتارهای نافرمانی مخالف پیچیده هستند. در حالی که پزشکان می توانند علائم فیزیکی را درمان کنند، علت این اختلالات رفتاری به طور کلی یک مشکل روانی است.
مشاوران اختلال رفتاری می توانند ریشه مشکل را تعیین کنند که ممکن است شامل احساس اضطراب، رقابت، عزت نفس پایین و نارسایی باشد. درمان برای رسیدگی به این موضوع تحت نظارت یک مشاور می تواند به مشتری کمک کند تا روابط شخصی مثبت را حفظ کند و احتمال ادامه کار را افزایش دهد. مشاور می تواند مراجع را در اصلاح رفتارشان راهنمایی کند و در طول درمان و بهبودی حمایت کند.
چشم انداز شغلی برای مشاوران اختلال رفتاری چیست؟
بر اساس گزارش وزارت کار ایالات متحده، اداره آمار کار، انتظار میرود چشمانداز مشاوران اختلال رفتاری و سوء مصرف مواد بین سالهای 2020 تا 2030 به میزان 23 درصد افزایش یابد. میزان اشتغال در سال 2020 به 327500 نفر رسید و پیشبینی میشود که به 402600 نفر افزایش یابد. 2030. این نرخ بسیار سریعتر از میانگین همه مشاغل است. این رشد مورد انتظار اشتغال به عوامل متعددی از جمله افزایش پوشش خدمات مشاوره توسط بیمه نامه های مربوط به سلامت روان و مشاوره اعتیاد نسبت داده می شود.
چه مهارت ها یا ویژگی هایی برای یک مشاوره اختلال رفتاری لازم است؟
مشاوره اختلال رفتاری باید بتوانند با دیگران در جهت بهبودی مراجعان خود همکاری کنند. اغلب، آنها به عنوان بخشی از تیمی از کارکنان مراقبت های بهداشتی مانند پزشکان، روانپزشکان، پرستاران و مددکاران اجتماعی در یک مرکز کار می کنند. آنها به مهارتهایی برای مشارکت در طرح درمان و هماهنگی با سایر متخصصان برای دستیابی به مراقبت بهینه از بیماران خود نیاز دارند.
مشاوران اختلال رفتاری که با یک جمعیت خاص کار می کنند، مانند جانبازان، نوجوانان یا کسانی که از ناتوانی های جسمی رنج می برند، باید زمینه کار با این جمعیت ها را داشته باشند. مشاورانی که در مداخله در بحران تخصص دارند باید بتوانند تشخیص دهند که چه زمانی یک فرد برای خود یا دیگران خطری است. مشاورانی که به درخواست عزیزانشان مداخلات غیربحرانی انجام می دهند به مهارت های انگیزشی نیاز دارند تا افراد را تشویق کنند تا برای رفتار مخرب یا مشکل اعتیاد خود به دنبال کمک باشند.
مشاوران اختلال رفتاری باید مهارت های ارتباطی خوبی برای آموزش، آموزش و نظارت بر دیگران، از جمله سایر متخصصان و همچنین مراجع و خانواده داشته باشند. آنها باید به دیگران توجه داشته باشند و توانایی مقابله با موقعیت های استرس زا را به شیوه ای آرام و موثر ارائه دهند.
اختلال رفتاری چیست؟
یک اختلال رفتاری با رفتارهای بسیار چالش برانگیز مشخص می شود که خارج از هنجار برای گروه سنی کودکان است. اغلب اوقات، این رفتارها بر رشد فردی و اجتماعی کودک تأثیر می گذارد، یادگیری را مختل می کند و باعث ایجاد مشکلات نگران کننده در خانه و مدرسه می شود. غیر معمول نیست که کودک مبتلا به اختلال رفتاری از اضطراب، افسردگی، ناتوانی های یادگیری و موارد دیگر نیز رنج می برد.
انواع اختلالات رفتاری
- اختلال نافرمانی مقابله ای
- به راحتی عصبانی می شوند، مسائل مدیریت خشم.
- بداخلاقی.
- به طور مداوم شخصیتهای معتبر مانند والدین و معلمان را به چالش میکشند.
- عدم رعایت قوانین.
- تلاش های عمدی برای آزار دیگران.
- عزت نفس پایین.
- نگرش کینه توزانه.
- اختلال سلوک
- دعوا و قلدری با دیگران
- دروغگویی مکرر
- رفتارهای بزهکارانه مانند دزدی مغازه، شکستن و ورود و خرابکاری
- روشن کردن آتش
- پرخاشگری نسبت به حیوانات
- سوء مصرف مواد در سنین پایین
- بی بندوباری جنسی
- اختلال کمبود توجه و بیش فعالی
- مشکل در تمرکز
- رفتارهای تکانشی
- بی قراری مداوم
- قطع حرف دیگران
- عدم رعایت دستورالعمل ها
تشخیص اختلالات رفتاری در کودکان
تشخیص اختلال رفتاری فرآیند دشواری است که ممکن است شامل پرسشنامه های استاندارد شده، مصاحبه با کودک و والدین و معلمان او و همچنین تشخیص رسمی توسط متخصص اطفال، روانپزشک یا روانشناس کودک باشد. اولین قدم ارزیابی محیط زندگی و یادگیری کودک برای یافتن عوامل استرس زا است که ممکن است باعث ایجاد رفتار مخرب شود. هنگامی که سایر نظریه ها حذف شدند، یک اختلال رفتاری بر اساس معیارهای موجود در راهنمای تشخیصی و آماری اختلالات روانی انجمن روانپزشکی آمریکا تشخیص داده می شود.
اثرات کوتاه مدت و بلند مدت اختلالات رفتاری
در صورت عدم درمان، یک اختلال رفتاری می تواند اثرات نامطلوبی بر زندگی کودک داشته باشد، چه در کوتاه مدت و چه در دراز مدت. عواقب فوری می تواند در هر جایی از توبیخ مکرر معلمان تا تعلیق یا اخراج از مدرسه متغیر باشد. بزرگسالان با سابقه مشکلات رفتاری ممکن است شغل خود را از دست بدهند، در ازدواج (ها) شکست بخورند و حتی با اتهامات جنایی روبرو شوند. هرچه زودتر مداخله کنیم، احتمال اینکه فرزند شما به بزرگسالی سالم و خوش اخلاق تبدیل شود، بیشتر می شود.
آیا درمانی برای اختلالات رفتاری وجود دارد؟
بدون دلیل مشخص، مطالعات هنوز درمان دائمی برای مشکلات رفتاری مزمن را مشخص نکرده اند. خوشبختانه، اختلالات عاطفی و رفتاری را می توان به طور موثر از طریق گفتار درمانی، درمان شناختی-رفتاری و روان درمانی سنتی، آموزش والدین، آموزش اجتماعی، مدیریت خشم و/یا داروها/داروهای رفتاری* مدیریت کرد.
* لطفاً توجه داشته باشید که داروها ممکن است عوارض جانبی داشته باشند، از جمله بی خوابی، کاهش اشتها، افزایش افکار خودکشی، اثرات نامطلوب طولانی مدت و موارد دیگر.
همکاری والدین کلید درمان اختلالات رفتاری در کودکان است. والدین باید جریان ارتباط منظمی با درمانگر فرزندشان داشته باشند تا به حفظ پیشرفت کمک کنند. در شرایط مناسب، تا 80 درصد از بیماران، حتی شدیدترین آنها، بهبود قابل توجهی را با درمان نشان می دهند.
رفتار درمانی چیست؟
رفتار درمانی یک اصطلاح کلی برای انواع درمانی است که اختلالات سلامت روان را درمان می کند.
این شکل از درمان به دنبال شناسایی و کمک به تغییر رفتارهای بالقوه خود ویرانگر یا ناسالم است. این مبتنی بر این ایده است که همه رفتارها آموخته می شوند و می توان رفتارها را تغییر داد. تمرکز درمان اغلب بر مشکلات فعلی و نحوه تغییر آنها است.
رفتار درمانی می تواند برای افراد مبتلا به طیف وسیعی از اختلالات مفید باشد.
مردم بیشتر به دنبال رفتار درمانی برای درمان موارد زیر هستند:
- افسردگی
- اضطراب
- اختلالات هراس
- اختلالات شامل خشم بیش از حد، مانند اختلال انفجاری متناوب
همچنین می تواند به درمان شرایط و اختلالاتی مانند موارد زیر مفید باشد:
- اختلالات اشتها
- اختلال استرس پس از سانحه
- اختلال دو قطبی
- اختلال نقص توجه و بیش فعالی
- فوبیا، از جمله فوبیای اجتماعی
- اختلال وسواس فکری عملی
- رفتار آسیب زننده به خود، مانند بریدن
- اختلالات مصرف مواد
این نوع درمان می تواند برای بزرگسالان و کودکان مفید باشد.
انواع رفتار درمانی
انواع مختلفی از رفتار درمانی وجود دارد.
درمان شناختی رفتاری
درمان شناختی رفتاری بسیار محبوب است. این درمان رفتار درمانی را که بر الگوهای عمل متمرکز است و درمان شناختی که بر الگوهای فکری متمرکز است ترکیب می کند.
درمان حول این است که چگونه افکار و باورهای شما بر اعمال و خلق و خوی شما تأثیر می گذارد. اغلب بر مشکلات فعلی شما و نحوه حل آنها تمرکز می کند. هدف بلندمدت ایجاد الگوهای تفکر و رفتاری است که به شما در دستیابی به کیفیت بهتر زندگی کمک می کند.
بازی درمانی رفتاری شناختی
بازی درمانی شناختی رفتاری معمولاً به عنوان درمانی برای شرایط سلامت روان در کودکان استفاده می شود. با تماشای بازی یک کودک، یک درمانگر می تواند بینشی در مورد آنچه که کودک از بیان آن ناراحت است یا قادر به بیان آن نیست به دست آورد.
کودکان ممکن است بتوانند اسباب بازی های خود را انتخاب کنند و آزادانه بازی کنند. ممکن است از آنها خواسته شود که یک نقاشی بکشند یا از اسباببازیها برای ایجاد صحنههایی در جعبه شنی استفاده کنند. درمانگران ممکن است به والدین آموزش دهند که چگونه از بازی برای بهبود ارتباط با فرزندان خود استفاده کنند.
درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد
ACT نوعی روان درمانی است که شامل تجزیه و تحلیل رفتاری است که توسط پزشک سلامت روان انجام می شود. در حالی که گاهی اوقات در مقایسه با CBT، ACT رویکرد خاص خود را دارد. ACT بر اساس نظریه چارچوب رابطه ای است که بر فرآیندهای ذهنی و زبان انسان تمرکز دارد.
در ACT به افراد مهارت های ذهن آگاهی و استراتژی های پذیرش با هدف افزایش انعطاف پذیری روانی آموزش داده می شود. علاوه بر این، از روش های تعهد و تغییر رفتار استفاده می شود.
رفتار درمانی دیالکتیکی
DBT توسط دکتر Marsha Linehan برای کمک به درمان علائم اختلال شخصیت مرزی یک اختلال تنظیم هیجانی که با رفتار خودکشی، افسردگی، روابط شخصی ناپایدار و سایر علائم مشخص می شود، ایجاد شد.
DBT همچنین می تواند برای شرایطی غیر از BPD مفید باشد.
DBT شامل چهار عنصر است که به عنوان ماژول شناخته می شوند:
تمرکز حواس.
اثربخشی بین فردی، که برای بهبود روابط با دیگران و خودتان استفاده می شود.
تنظیم عاطفی.
تحمل پریشانی.
به افرادی که DBT دریافت می کنند، مهارت ها و راهبردهای مقابله ای آموزش داده می شود تا به آنها کمک کند زندگی سالم تر و شادتری داشته باشند.
برخی از تکنیک های مورد استفاده در رفتار درمانی
حساسیت زدایی سیستماتیک
حساسیت زدایی سیستماتیک فرآیندی است که به شما کمک می کند نسبت به محرک های خاص حساسیت کمتری داشته باشید. به شدت به شرطی سازی کلاسیک، نوعی یادگیری ناخودآگاه و خودکار که رفتار ایجاد می کند، متکی است. اغلب در درمان فوبیا استفاده می شود.
در طول درمان، به شما آموزش داده می شود که پاسخ های ترس خود را با پاسخ های آرامش جایگزین کنید، که با یادگیری تکنیک های آرامش و تنفس آغاز می شود.
هنگامی که بر این تکنیکها تسلط پیدا کردید، درمانگر شما را مجبور میکند در حین استفاده از این تکنیکها با ترس یا ترسهای خود در سطوحی که به آرامی افزایش مییابد مواجه شوید.
بیزاری درمانی
بیزاری درمانی اغلب برای درمان اختلالاتی مانند اختلال مصرف مواد و اختلال مصرف الکل استفاده می شود. این کار با آموزش افراد برای مرتبط کردن یک محرک (چیزی که باعث واکنش می شود) که خوشایند اما ناسالم است با یک محرک بسیار ناخوشایند کار می کند.
محرک ناخوشایند ممکن است چیزی باشد که باعث ناراحتی شود. به عنوان مثال، یک درمانگر ممکن است به شما یاد دهد که الکل را با یک خاطره ناخوشایند مرتبط کنید.
گفتار درمانی
رایجترین روشهای گفتار درمانی یک به یک برای کودکان، شناخت درمانی و رفتار درمانی است. هر دو مداخلات کوتاهمدت نتیجهگرا هستند که از ده تا سی و پنج جلسه هفتگی تشکیل شدهاند. اغلب اوقات این دو رویکرد در درمان شناختی-رفتاری ادغام می شوند.
درمان شناختی-رفتاری ممکن است شامل آموزش مهارت های اجتماعی باشد، زیرا جوانان مضطرب یا مستأصل اغلب در موقعیت های اجتماعی احساس ناخوشایندی می کنند. آنها احتمالاً آنقدر که خودشان فکر می کنند بی کفایت نیستند، اما خودآگاهی آنها مانع برقراری تماس چشمی، شروع گفتگو و غیره می شود. آموزش اجتماعی شدن به آنها این امکان را می دهد که بیشتر خود را ابراز کنند، نزدیک تر و ارتباط برقرار کنند.
درمان فردی معمولاً با مشاوره خانواده و احتمالاً گروه درمانی تکمیل می شود.
می توانید برای برقراری ارتباط با مشاورین ارشد سامانه مشاور خانواده از طریق خدمات مشاوره ای اقدام نمایید.
خلاصه مطلب
مشاوره اختلال می تواند در درمان بسیاری از مشکلات روانی و رفتاری موثر باشد. در مشاوره اختلال ابتدا مشکلات افراد شناسایی شده و سپس برای برطرف شدن آن ها راه حل هایی ارائه خواهد شد. یکی از بهترین راهکارهایی که برای حل کردن مشکلات و اختلال ها ارائه می شود، رفتار درمانی است که ما جزییات مربوط به آن را نیز بررسی کردیم. در صورتی که پس از مطالعه این مطلب نیاز به اطلاعات بیشتری در خصوص مشاوره اختلال داشتید، می توانید با کارشناسان ما تماس بگیرید.